2015. okt 11.

Felejtsd el a gyanakvást, a neheztelést, mert csak a boldogságodat gátolod velük

írta: Németh Szabi
Felejtsd el a gyanakvást, a neheztelést, mert csak a boldogságodat gátolod velük

Ma több gondolat is megszületett egy beszélgetés alkalmával, ezért a mai nappal kihirdetem a párkapcsolatok hetét. Összesen három-négy cikk érkezik majd. Elsőként a csalódás után bekövetkező bizalomvesztést boncolgatjuk kicsit.

loveya.jpg

 „Meg az is érdekel, hogy ha totál elvesztetted a hited, mert sokat hazudtak már neked… hogyan lehet majd megbízni egy másik emberben, anélkül, hogy ne bélyegezzem majd meg?” – ezt a kérdést kaptam valakitől.

 Fogadd el, hogy nem irányíthatod a másikat

 Az embernek egy dolgot el kell fogadnia. Az élet része az, hogy minden igyekezete ellenére, a másik hazudhat neki, becsaphatja. Akkor is, ha ő sose tette meg vele ugyanezt. Ez a kulcs egyik fele. Ünnepeld magad, ha ezt idejekorán észrevetted, és léptél! De soha ne haragudj magadra, ha nem. Akkor ott a létező legjobb döntést hoztad meg, amire akkor ott épp képes voltál.

A másik fele pedig, hogy felejtsd el az általánosítást. Mert így lehet magadat a legkönnyebben bezárni egy kalitkába. A félelem kalitkájába, és elvágni magad olyan emberektől, akik tényleg megérdemelnek téged.  Azért mert volt valaki az életedben, aki nem úgy bánt veled, ahogyan azt szerinted megérdemelted volna, nem szabad gyanakodnod mindenkire, aki szembe jön. A bizalmat nem kiérdemelni lehet, hanem csak elveszíteni. Ezért, amíg valaki nem ad okot rá, addig ne vedd el tőle múltbéli félelmekre, feltételezésekre alapozva.

Szabadítsd meg magad a bizonytalanság érzésétől

Sokan az óvatosságot és a kóros gyanakodás közti különbséget nem is fedezik fel. Mert ez egy tudat alatti folyamat, és csak annyit lát a kívülálló, hogy az adott személy folyamatosan blokkolja az érzéseit, hárít. 

Ezt kell abbahagyni, mert akkor a végén mindenki csak gyanakodni fog a másikra, és így esélye sincs az egészséges kapcsolatok kialakulásának.  Most is nagyon sok kapcsolat bizonytalanságban fuldoklik, de te mindig választhatsz másik utat.

Fogj kezet a múltaddal, és barátságosan engedd útjára

Ennek első lépése, hogy bármit is tett a másik, bocsáss meg neki. Ne csak aggyal, a szíveddel is. Mert a haragod, dühöd őt bizony nem gátolja. Ellenben téged nagyon is. Azt, amit tett, a múltban tette, és az a MOST-ban már csak illúzió. Már semmilyen módon nincs hatással az életre, ha NEM hagyod. Amennyiben rágódsz rajta, akkor utat engedsz a múltnak a jelenedbe. Pedig a múltnak semmi keresnivalója a jelenedben.

kep.jpg

És van még egy örök igazság. Minél jobban gyanakodsz, annál nagyobb az esélye annak, hogy ismét megtörténik veled az, amit minden erőddel el akarsz kerülni. Mert az élet így működik.

Előbb csak megcsipked, ha nem veszed az adást, megpofoz, ha így sem esik le semmi, akkor áthajt rajtad buldózerrel. Erős megfogalmazás? Ez semmi ahhoz képest, amit hosszú távon a bizalmatlanság hoz az életedbe. Élj nyitott szívvel, bátran és ne védd magad jobban, mint szükséges. 

Tetszettek a gondolatok? Szívesen olvasnál naponta gondolatokat tőlem?

Akkor bátran lépj be a Lélekerősítés közösségbe.

A korábbi cikkeimet pedig itt találod.

Szólj hozzá

érzelem lélek szeretet felelősség bizalom coach önbecsülés mentálhigiéné lélekerősítő lélekerősítés