2015. okt 16.

Menni vagy maradni, ez itt a kérdés – második rész

írta: Németh Szabi
Menni vagy maradni, ez itt a kérdés – második rész

Dörömböl a fülemben a Borgeous – Invincible, miközben írom azt a cikket, amely őszinte leszek, sokkal kedvesebb a gondolataimnak, mint az első rész, mert én magam is azt vallom, hogy ne hagyjunk követ felfordítatlanul, ha egy értékes kapcsolat megmentéséről van szó.

423582_308524435863760_232523813463823_895701_476530349_n.jpg

Direkt nem jelentkeztem azonnal a második résszel. Az volt a szándékom, hogy hagylak téged gondolkodni, mert a mai felgyorsult világban erre nagyon kevés energiát fordítunk. Nagyon kevesen állunk meg a mellettünk elrobogó világ, és az állandóan sürgető határidők tengerében, és kapunk el ügyesen néhány információt lepkefogóval, és vizsgáljuk meg azt. Hanem csak hagyjuk, hogy azok átrohanjanak rajtunk. Én ezt csak információ rabszolgaságnak hívom.

Nem szeretjük meglátni, majd megoldani a problémáinkat

A modern kor embere professzionálisan űzi a problémák szőnyeg alá söprését, majd csodálkozik, ha egyszer csak orra bukik benne. Amikor egy kapcsolatban teszik ezt a felek, akkor nagyon gyorsan szinte áthidalhatatlan fal keletkezik a két fél között. Nem azért mert amúgy nem tudnának együttműködni, hanem mert nem is tanultak meg együttműködni. Ez hatalmas különbség. Sokszor mondják, hogy az emberek mostanában elfelejtettek küzdeni egymásért. Dehogy. Nem is tanultak meg küzdeni egymásért. Mert minden azt sugallja, hogy nem is kell, bárki következmények nélkül lecserélhető.

Ebből az illúzióból kell nagyon hamar felébredni…

Mindig van következmény. Minden komolyabb szakítás után iszonyatos energiaveszteség ér. Akármelyik oldalon is állsz. Képzeld csak el. Építesz valakivel egy fizikai és lelki-kisvárost. Először csak a falak állnak, majd egyre több házikó kerül bele. Majd sorban, piac, sportlétesítmények, szórakozóhelyek, templom, egyszóval minden, ami a ti teljes életetekhez, kapcsolatotokhoz kell.

Aztán egyszer azt kezded el érezni, hogy te ebben a városban nem érzed már jól magad, és végül arra a döntésre jutsz, hogy elhagyod. Sose felejtsd el, hogy ilyenkor amint kilépsz a városból, nem csak a te számodra, hanem a másik számára is szertefoszlik az egész. Ezért teljesen más egy ember „lecserélése”. Mert az összes energia, amit a kapcsolatba tettetek, egy másodperc alatt elvész. Mindkettőtök számára. Ne gondold, hogy az ember túl sok, igazán népes várost tud ám felépíteni az életében. Kiváltképp akkor gondolkozz el nagyon, ha már egy igazi metropoliszt hívtatok ketten életre.

 A kommunikáció, és az önismeret hiánya miatt gyengülnek meg a párkapcsolatok

A meggyengülő, hamar szétszakadó párkapcsolatok azért nem bírnak ki sokat, mert már induláskor gyengék. Nagyon sokan nem lehetőségként, hanem menekülési útvonalként tekintenek egy párkapcsolatra. Amely pótol bennük olyan érzéseket, amelyekkel azt érzik, hogy értékük van, aránylag stabilak, vagy éppen megfelelnek a társadalmi elvárásoknak. Ezek a kapcsolatok azért annyira gyengék, mert a felek nem a lehetőséget, a fejlődést látják bennük, hanem amikor minden jó, akkor a kényelmes menekülési útvonalat, amikor kezdenek gyülekezni a felhők, akkor meg csak a problémát. Sosem a lehetőséget.

Teljesen ingyen van, mégsem használjuk

Aztán amikor megtörténik a baj, és válságba kerül egy kapcsolat, akkor egy teljesen ingyenes lehetőséget hanyagolunk el a legjobban. Elfelejtjük, hogy van egy eszköz a kezünkben, amely teljesen ingyenes, és mégsem használjuk. Ez a szánk. A válságba került kapcsolatot előbb próbáljuk megmenteni ékszerrel, egy közös nyaralással, újabb, boldogságot imitáló Facebook fotóval,  esetleg egy újabb gyermekkel, mint, hogy őszintén leülnénk beszélgetni egymással. Mert a legtöbb ember a párkapcsolatában sem tudja igazán levenni az álarcot. Két álarcot viselő ember meg mégis hogyan tudna válsághelyzetben őszintén vallani a problémáiról, ha még a saját magáéval sincsen tisztában?

Ez pedig az önismeret hiányára vezethető vissza. Sokan nem is tudják, hogy magukat hogyan tegyék boldoggá, akkor azt honnan tudnák, hogy milyen ember tenné őket igazán boldoggá? Annyit éreznek, hogy szorít a cipő, de nem tudják megmondani egymásnak, hogy pontosan hol. 

A döntés előtt nagyon sok mindent fontolj meg…

Tegyük fel, hogy eldöntöd, hogy elengeded a párodat. Mi alapján hozod meg a döntést? Ezeket a kérdéseket feltetted magadnak? 

-       gyengült a szerelmetek?
-       miért?
-       mit tehetnétek azért, hogy újra egymásra találjatok?
-       feltűnt egy harmadik?
-       miért tűnt fel egy harmadik?
-       tényleg annyira fantasztikus az a harmadik, vagy csak jó menekülni valakihez, és ezért illúziót építesz köré?

-       van egy fennálló probléma?
-       mekkora az a probléma?
-       időszakos az a probléma
-       tényleg megoldhatatlan?
-       a párod tart kettőtöket annyira fontosnak, hogy mindent megtegyen
-       és te?

 -       a barátok javasolják?
-       a munkatársak befolyásolnak?
-       új környezetbe kerültél?
-       vagy ő?
-       változtatott az rajta/rajtad?
-       sok negatív dolog ért egyszerre titeket?
-       biztos, hogy vele van gondod, és nem magaddal?
-       a szülők befolyásolnak?
-       kizárólag a másik hiányosságaira koncentrálsz és már észre sem veszed, hogy mennyire jó ember?
-       vagy ő teszi ugyanezt veled?

Ez csak néhány kérdés a sok tucat közül, amelyet megfogalmazhatsz magadnak. Minél több oldalról közelítesz, annál magabiztosabb döntést fogsz hozni. A lényeg…teljesen mindegy, hogy ezekre milyen választ adsz addig, amíg az belőled jön! Mindig egy ember tudja csak a megoldást, ez pedig te vagy. Ám ehhez az kell, hogy leláss a szívedig, és amennyire tudod, ne hagyd, hogy befolyásoljanak.

Ezt csak akkor tudod megtenni, ha elvonulsz pár napra, és egymagad vagy. Komolyan! Minden egyes embernek, aki épp szakítani készül, azt javasolnám, hogy ha kell, vegyen ki szabadságot, és töltsön el magával pár napot. Egy értékes kapcsolat csak megér ennyi áldozatot! Persze ilyenkor azonnal jönnének a kifogások… hogy nem úgy megy az. De úgy megy, ha a másik valóban fontos neked, a kapcsolatod tényleg fontos neked, akkor valahogy meg tudod oldani.

Vannak olyan kapcsolatok, amelyeket tényleg nincs értelme megmenteni (azokat sokszor elkezdeni sem), de most ebben a percben is megy tönkre olyan emberi kapcsolat, amely sokkal többet ér annál, mint hogy csak úgy feladják. Igenis próbálj meg újra összekapaszkodni a pároddal. Hangsúlyozom, legyél kíméletlenül őszinte vele, hiszen mit veszíthetsz? 

Dupla vagy semmit játszol ilyenkor már, és miért ne adnád meg az esélyt a duplának, ha a semmin már úgyis elgondolkoztál...?

Tetszettek a gondolatok? Akkor oszd meg kérlek a barátaiddal, ismerőseiddel. Terjedjenek a pozitív, vagy éppen megosztásra értékes gondolatok is a világban. Hiszen a gondolatok határozzák meg az életünket.

Nagy szeretettel várlak a Lélekerősítés közösségében is.

A korábbi cikkeimet pedig itt találod.

Szólj hozzá

érzelem szerelem lélek szakítás szeretet párkapcsolat bizalom coach mentálhigiéné lélekerősítő lélekerősítés