2015. okt 23.

Otthonod állapota nagyon sok mindent elárul rólad

írta: Németh Szabi
Otthonod állapota nagyon sok mindent elárul rólad

Biztosan te is találkoztál már olyan emberrel, akinél egyszerűen mindig rumli van. Én találkoztam ilyennel a múltban. Magammal.

rendetlenseg.JPG

A környezeted visszatükröz téged

Emlékezz vissza. Te is voltál már olyan lakásban, ahol beléptél az ajtón, és egy pillanatra visszahőköltél. Nem mondtad a másiknak, mert nem akartad megbántani, de igazából belül megfogalmazódott benned pár gondolat. Lehet te magad is ebben a helyzetben vagy, és eddig fel sem ismerted az okát.

Az, hogy otthon mennyire tudsz rendet tartani, sokszor komoly összefüggést mutat azzal, hogy a lelkedben milyen állapotok uralkodnak, hogy ott mennyire tudsz rendet tartani.

Négy különböző típus, ugyanaz a baj

  1. Jó ez így nekem: ők azok, akik tényleg füle botjukat nem mozdítják azért, hogy rendezettebb környezetben élhessenek.
  2. A nagytakarítások mesterei: ők azok, akik évente legalább háromszor, körbe is néznek a lakásban, és rádöbbenek, hogy ez így nem mehet tovább. Ilyenkor több napon át csak takarítanak, hogy utána 2 hét múlva megint minden ugyanúgy nézzen ki.
  3. A tisztaságmániások: ezek a személyek nagyon sokszor ezzel kompenzálnak túl. Ha már bennük nincs rend, akkor legalább a környezetük sugározza ezt vissza. Ők azok, akik egy oda nem illő porszem miatt is képesek felcsattanni.
  4. Nincs időm semmire: ezek azok az emberek, akik mindig el vannak csúszva az életben. Egyszerűen nem tudják utolérni magukat. Ők azt gondolják, hogy azért mert sok a teendő. Valójában azért mert valamiért többet vállalnak, mint szabadna. És ennek oka mint oly sokszor, szintén belül keresendő.

A rendetlenség, stresszel téged

A közös mind a négyben az, hogy tudat alatt mind a négy személyiséget nagyon is zavarja a rendetlenség, csak nem azonosítják be, hogy a stressz forrása az, hogy az otthonuk inkább hasonlít Hirosimára atomtámadás után, mint embernek alkalmas lakhelyre.

Ne hagyd elhatalmasodni a káoszt

A környezetedben megtartani a rendet, harmóniát úgy a legegyszerűbb, ahogyan a lelkedben is. Egyszerűen nem hagyod elhatalmasodni a káoszt. Persze van, hogy rajtad kívülálló okok miatt jön a vihar. Ilyenkor egy dolgot tehetsz. Hagyod, hogy kitombolja magát, de amint már csak a távolból hallod (attól még nem fog azonnal hét ágra sütni a nap), előbújsz, és elkezded eltakarítani a romokat.

Első lépésként kiselejtezed azt, ami nem kell, és rendszerezed azt, ami kell.

Második lépésként nem hagyod, hogy a körmödre égjen az adott feladat, hanem gyorsan elvégzed.

A folyamat oda-vissza működik. Amennyiben nem vagy rendben lelkileg, de mégis tisztaságot, rendet tartasz magad körül (nagyon nehéz, figyelmeztetlek), akkor egy idő után a környezet lesz jó hatással rád. Amennyiben a lelkedet teszed rendbe, akkor szépen lassan a környezeted is hasonló állapotba kerül.

Nem is lehet másképp, hiszen a környezeted mindig visszatükröz téged.

Tetszettek a gondolatok? Esetleg a szemébe nem tudtad megmondani valakinek, hogy rendetlen, hogy változtasson? Akkor most egy egyszerű megosztással finoman jelezheted neki! Magamra vállalom ezt a kényelmetlenséget.  Ne aggódj, érteni fogja a célzást, de nem fog megsértődni, mert nem szembesíted a tényekkel, hanem csak finoman utalsz rá.

Csatlakozz hozzánk bátran!

lelekerositescover_1.jpg

Magadra ismertél? Egyre jobban zavar az, ami otthon fogad? Változtatni szeretnél, ugyanakkor nem érzed magad még elég erősnek hozzá? A  hello@lelekerosites.hu e-mail címen bármikor felveheted velem a kapcsolatot. Rólam pedig itt tudhatsz  meg többet: Ki vagyok én?

A korábbi cikkeimet pedig itt találod.

Szólj hozzá

önértékelés lélek fejlődés felelősség otthon tanácsadó coach mentálhigiéné egészséges lélek erzelem lélekerősítő lélekerősítés