2015. nov 02.

Vedd észre, a haragod bezárja a világot előtted

írta: Németh Szabi
Vedd észre, a haragod bezárja a világot előtted

Ez az írás azoknak szól, akik az egész világra haragszanak. A cikket egy aktuális esemény szülte, amely során újfent kiderült, hogy amikor valaki nem tud felülemelkedni a sérelmein, saját magát lövi lábon.

angry.JPG

Érdekes dolog ez a Lélekerősítés. Amikor elindítottam, leültem és összeírtam nagyjából 50 darab témát, hogy ne fogyjak ki. Na ebből eddig megírtam nagyjából négyet, mert az élet mindig újabb és újabb jelzéseket küld, és egyszerűen nem lehet róluk nem írni.

Ma ismét szembesültem azzal, hogy mit jelent az, amikor valaki nem képes elengedni a haragját. Amikor belekergeti magát egy olyan ördögi körbe, amely tele van önmagunknak való hazudozással, keserűséggel, és látszat „jól érzem magamokkal”.

Szabad, sőt kell is haragudnod…DE...

Amikor haragszunk valakire, az egy bizonyos pontig egészséges. Amikor valaki megbánt minket, nem kell és nem is szabad mosolyognunk hozzá. Mindenki ismer elnyomásban élő férfiakat és nőket. Ők azok, akik mosolyognak a megaláztatásokhoz, közben belül szétveti őket a düh, az elkeseredettség. Amikor valaki megbánt minket, szándékosan játszik az érzéseinkkel, kihasznál minket, ott őszintén kell haragudni rá.

Nem szabad, hogy bennünk ragadjon a neheztelés.

A kulcs az elengedés

Sokan félreértelmezik ezt a fogalmat. Az elengedés nem azt jelenti, hogy mindenhez „jópofát” vágunk. Dehogy! Azt jelenti, hogy addig haragszunk a másikra, egy bizonyos helyzetre, amíg az a feldolgozást segíti, nem pedig hátráltatja. Amikor azt érezzük, hogy már csak ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy átkapcsoltunk önsajnáltató üzemmódba.  Igen ám, de ezt a programot az élet nem tudja értelmezni, így természetesen értelmezhetetlen jeleket küld felénk. Nem véletlen, hogy azok, akik sokáig nem tudnak kimászni ebből a viselkedésmintából, egy életre beleragadhatnak.

A felesleges harag csak téged hátráltat

Ez egy nagyon fontos információ. Amikor valakire éveken keresztül haragszunk, úgy fogjuk érezni, hogy őt gyengítjük. Mert az egó azt akarja éreztetni velünk, hogy ez így van. Sőt, amennyiben a másiknak kisiklik az élete, és erről értesülünk, akkor újabb muníciót kapunk. Közben észrevétlenül, de az egész játéknak mi vagyunk az egyetlen vesztesei. A harag ugyanis képtelen hátráltatni egy másik embert. Akire haragszol, annak a gondolataira minimálisan sem fogsz hatni. Ő boldogan éli az életét, miközben te elsüllyedsz. A harag egy embert tud hátráltatni, és az te vagy.

A harag bezárja a szívedet, a lelkedet, lehetetlenné teszi a fejlődésedet.

A harag az, amelyik közted és a világ közé egy akkora falat emel, hogy felnézel az égre, és nem látod a tetejét.Ez a fal egy esetben fog leomlani, ha megtanulod, hogy csak addig ragaszkodj a haraghoz, ameddig az az érdekedet szolgálja, amíg az motivál, hogy te jobb emberré válj, hogy megfontoltabb, okosabb döntéseket hozz, mint a múltadban. Mert akkor és csak akkor elmondhatod magadról, hogy a harag nem le, hanem felépített téged.

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. Terjedjenek csak a jó, értéket képviselő gondolatok. Már erősíted a Lélekerősítés közösségét? Ha nem, akkor kattints ide.

Úgy gondolod, hogy van az életedben olyan esemény, olyan személy, akire haragszol, pedig tudod legbelül, hogy már rég el kellett volna engedned?  Amennyiben úgy gondolod, hogy tudnék neked segíteni, akkor írj nyugodtan emailt nekem. A levelekre kapacitástól függően 1 napon belül reagálok. Köszönöm a türelmedet.

Email címem: hello@lelekerosites.hu

Szólj hozzá

érzelem önértékelés lélek fejlődés szeretet cél tanácsadó coach önbecsülés mentálhigiéné egészséges lélek lélekerősítő lélekerősítés személyes tanácsadó