2015. nov 21.

A motiválatlanságod a munkádban, mindenre átragadhat

írta: Németh Szabi
A motiválatlanságod a munkádban, mindenre átragadhat

Szoktad úgy érezni, hogy az, amivel a kenyeredet keresed, az minimálisan sem motivál már?

20151121_blog_1.JPG

Nagyon sok ember éli úgy az életét, hogy csak a biztos fizetés miatt, vagy a változástól való félelem miatt ragad egy-egy munkakörben, és közben a lelke csendben haldoklik. Akkor kap maximum egy kicsit erőre, ha a pénzből vásárol egy tárgyat, vagy élményt, amely ideig-óráig önigazolást ad a számára.

Ha olyat csinálsz, amit imádsz, nincs szükséged külön motivációra

Nagyon sok helyen olvashatsz arról, hogy milyen technikákat alkalmazhatsz, ha nehezen kelsz ki az ágyból. Döcögősen indul a nap, mert nincs kedved munkába indulni, vagy elkezdeni a mindennapi tevékenységedet. Ez a gondolatmenet alapjaiban hibás. Mert ezzel igazából csak elodázod a valódi problémát. Esélyes, hogy nem azt csinálod, amire a szíved mélyén vágysz.

Egy érdekes párhuzammal fogom ezt szemléltetni neked. Amikor szerelmes vagy, akkor szükséged van bármiféle külön motivációra, hogy a másikkal légy?  Ilyenkor olyan elemi erő dolgozik benned, olyan energiák mozgatnak téged, amelyekkel a világot is meg tudod változtatni a másikért.  

Ezért amikor már nehezen vesszük rá magunkat arra, hogy a munkánkban helytálljunk, akkor az a minimum, hogy mélyen magunkba nézünk, és elkezdjük feltérképezni, hogy mi lehet a gyökere a csökkenő motivációnknak.

A beszürkülés szépen lassan felfalhat téged…

Úgy gondolom, hogy az egyik legnagyobb veszély az ember életében a megszokás, de nem úgy, ahogyan azt sok helyen olvashatod. A megszokástól nem kell, és nem is szabad félni, mint a tűztől. Mert a megszokás nem egy természetes folyamat, amely mindenképp bekövetkezik.. Persze tudom, hogy ezt sulykolják belénk, mert így könnyebb kifogást találni egy ellaposodó kapcsolatra, dugába dőlt életre.

Pedig a megszokás ellen nagyon egyszerűen lehet védekezni. Nem szabad megszokottan, rutinok mentén élni az életünket. Mert a megszokás ellen tétlenséggel nem lehet sikerrel felvenni a harcot. Amennyiben ezt időben meglátod, akkor a megszokás kilométerekre fog elkerülni téged/titeket. Jól fogod magad érezni a saját bőrödben, és ezt a környezeted is pozitívan éli majd meg.

…ahogyan az emberi kapcsolataidat is

Ez a fajta önsanyargatás az élet összes területére kihathat. Nem egy élet, vagy éppen gyönyörű kapcsolat megy szét amiatt, mert az egyik (vagy mindkettő) fél nem boldog abban, ami az életük nagy részét kiteszi.

Gondolj csak bele, hogyan is lehetne harmónia két ember között, vagy egy család életében, ha reggel és este között minden egyes perc kínszenvedés, folyamatos önámítás az egyik, vagy mindkét félnél. Mégis mennyi stresszt vihetnek haza így a felek? Mennyi feszültség cserél gazdát a négy fal között? Ez a fajta, nagyon gyakori hibás program keseríti meg oly sok ember, párkapcsolat, házasság életét.

A cikk végén nekem már csak egyetlen egy kérdésem maradt. Tedd fel magadnak a kérdést:

Téged mennyire motivál az életed?

Tetszett a cikk? Akkor kérlek oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel is. Így ők is értékes gondolatokkal gazdagodhatnak!

Csatlakoztál már hozzánk? Kattints a képre, ha még nem. :)

lelekerositescover.jpg

 

 

Szólj hozzá

munka érzelem önértékelés karrier lélek motiváció fejlődés párkapcsolat felelősség cél coach önbecsülés mentálhigiéné egészséges lélek lélekerősítő lélekerősítés személyes tanácsadó