2016. feb 15.

A túlzott határozottság egy pusztító életforma

írta: Németh Szabi
A túlzott határozottság egy pusztító életforma

Ma a társadalom, elismeri, fejet hajt a magabiztos, határozott emberek előtt. Mindenhonnan az a mantra folyik, hogy válj ilyenné, de mi is rejtőzik a túlzott határozottság igénye mögött?

kontroll.jpg

Egyetlen egy dolog. Az egó védelme. A határozottság nem más, mint egy védelmi mechanizmus, egy várfal mindazzal  szemben, ami irányíthat minket. A kérdés az, hogy miért akar az ember ennyire kontrollálni mindent? Szerintem azért, mert nem tanult meg bízni. Magában, és természetesen így másokban sem. Nem tudja elképzelni, hogy állandó irányítás nélkül is boldog, sikeres, egészséges és független élete lehet. Sőt az összes motivációs könyv, tréning is ezt tanítja. Akarj mindent te kontrollálni. Ez nagyon káros tanítás, és olyanok tanítják rendszerint, akik maguk is ebben szenvednek.

A társadalom ezeket az embereket legtöbbször elismeri. Főnökök, vezérek, hangadók, minden hájjal megkent politikusok, de ide sorolhatók a nőcsábászok és a férfifalók is.  Nekik állandó visszaigazolás kell az élettől, hogy biztosan mindent a kezükben, kontroll alatt tartanak.

Ezek azok az emberek, akiket sokan csak azért szeretnek, mert a társadalmi berendezkedés, vagy éppen személyes érdek megköveteli.

Hol a határ?

Semmiképp nem azt mondom, hogy mindenki váljon bizonytalanná, hanem csak azt, hogy vizsgálja meg őszintén magát. Amikor valaki folyamatosan a másik fölé akar kerekedni. Amikor valakinél mindig azt érezni, hogy el akarja nyomni, túl akarja harsogni a másikat, állandóan a középpontban akar lenni, akkor ott nagyon komoly bizonytalanság áll a háttérben.  Mert ezt csak egy még nagyobb (ál)határozottsággal lehet (szerinte) kiegyenlíteni.

Ez nem azt jelenti, hogy ha van olyan szituáció az életben, amikor így viselkedünk, akkor mi már ebbe a kategóriába tartozunk. Mindenkinél megesik, hogy elgurul a gyógyszere, mert olyan pontot nyomnak meg rajta, ami kihozza ezt belőle.

A túlzott határozottság egy pusztító életforma

Ez az életforma nem szól másról, mint a sérülések elkerüléséről. Aki pedig a sérüléseket kényszeredetten el akarja kerülni, az nem is fog fejlődni érzelmileg, sehogyan se. Ha nem fejlődik, az hosszú távon mindenre kihat. Ezekből az emberekből szoktak sokszor megszületni a legnagyobb milliárdosok, akik a vagyongyarapodásukkal párhuzamosan kezdik egyre jobban félteni mindenüket.  Küzdenek a kontroll ellen, úgy, hogy egyre mélyebben belesüllyednek. Pont úgy, mint az az ember, aki kapálózik a mocsárban, és nem pedig nyugton marad.  Hogy miért?

Azért mert ez az ő válaszuk a kontrollra. Ebben látják biztosítva, hogy egy pillanatig ne legyen lefogva a kezük. Ám egy dolgot nem vesznek észre. Idővel egy személyben válnak rabbá és börtönőrré. Amennyiben ez megtörténik, akkor születnek meg a magukat a világ felé tökéletesnek mutató személyiségek, akik belül ezer sebből véreznek.

 Válassz!

A kontrolltól való félelem alapjaiban határozza meg egy ember életútját. Szinte biztos, hogy jóval anyagiasabb lesz, sokkal több külsőséget vonz be az életébe, és minden olyan tevékenységet kerülni fog, ami ezt a kérdést feszegetné benne. Nem ritka az sem, hogy azért mélyed el a kontrollvesztés kérdéskörében, hogy még inkább kiismerje annak a lehetőségeit, hogy miként ne kelljen tényleg egy pillanatra sem kiengedni a gyeplőt a keze közül. Az ilyen ember a párkapcsolataiban sem boldog, mert nem tudja beleengedni magát igazán. Mindig éberen alszik, sosem képes igazán rábízni magát a másikra, és ettől érzelmileg totál kifullad.

És ezek azok az emberek, akiknél ha az élet produkál egy váratlan fordulatot, kártyavárként omlanak össze, mert ilyenkor az a sok-sok energia amit a kontroll érdekében felemésztettek, egy pillanat alatt semmivé lesz. Ez pedig hihetetlen veszteség.

A választás, mint mindig, most is a miénk. Sosem késő változtatni.

Tetszettek a gondolatok? Akkor kérlek oszd meg másokkal is, hadd terjedjenek az értékes, elgondolkodásra alkalmas információk.

Szeretnél Te is fejlődni? Akkor kattints a képre, és várlak szeretettel a Lélekerősítők közösségében!

lelekerositescover_1.jpg

 

Szólj hozzá

érzelem önértékelés lélek fejlődés szeretet felelősség bizalom önbizalom tanácsadó coach önbecsülés mentálhigiéné egészséges lélek lélekerősítő lélekerősítés személyes tanácsadó