2016. már 26.

A motivációs technikák valójában csak elhúzzák azt, amivel már rég nem kéne foglalkoznod

írta: Németh Szabi
A motivációs technikák valójában csak elhúzzák azt, amivel már rég nem kéne foglalkoznod

A mai modern világ tele van motiváló anyagokkal. Motivációs technikák garmadáját olvashatod és tapasztalhatod meg személyesen mindenütt. Tegnap fogalmazódott meg bennem a kérdés. Ami biztos, a piacot mindig a kereslet és a kínálat határozza meg. Ebből jött a kérdés. Miért van ennyi motiválással foglalkozó ember, könyv, tréning és technika?

valojaban.jpg

A válasz nagyon nagyot szólt a fejemben. Egyszerűen azért, mert jó eséllyel egyre több ember ebben a nagy zajban, nem találja meg a valódi célját az életben, hanem csak követ egyet, amit a társadalom elfogad, trendinek tart, vagy amire kondicionálták a gyermekkorában.

Aztán tovább boncolgattam a füzetben ezt a gondolatot. Mert szeretek a tucattermék helyett olyan gondolatokat átadni, amelyek nem találhatóak meg akárhol. Nem is kellett sok, és eszembe jutott egy másik gondolat. „Mit csinál valójában a motivációs technika?”

A motivációs technika sokszor elfedi a valóságot

Ma nagyon népszerűek a motivációs videók, és minden, ami azzal kapcsolatos, hogy hogyan érd el az álmaidat. Miként küzdj egy célért. De miért kell küzdeni? Miért kell motiváció ahhoz, amit igazán szívesen csinálunk? Miért kell, hogy folyamatosan az okosabbik felünkön rúgjanak minket? A válasz nagyon prózai: mert jó eséllyel nem is szeretjük annyira csinálni, mint azt hinni szeretnénk. Ám a félelmeink, hiedelmeink, saját magunk korlátai, a társadalom elvárásai és a „mit fog ehhez szólni a világ” érzése miatt ezt jó mélyen elnyomjuk magunkban.

Közben meg nem értjük, hogy miért vagyunk fáradtak, motiválatlanok. Miért nem lelkesedünk minden napért. Aztán amikor már minden kötél szalad, elkezdünk motivációs anyagokat olvasni. Faljuk a betűket, és lassan egy szabad percet nem hagyunk beosztatlanul. És a végén örülünk, hogy „Igen, ez a technika nagyon jó, sokkal több munkát végeztem el, mint eddig.” Pedig ilyenkor nem csinálunk mást, mint megpróbáljuk megerőszakolni magunkat. Olyanhoz keresünk motivációt, ami iránt bennünk már nincsen motiváció! Beleteszünk hatalmas energiákat, hogy a parazsat életre keltsük. Ahelyett, hogy önfeledten lángolnánk ott, ahol lángolni akarunk. A motivációs technikák valójában csak elhúzzák azt, amivel már rég nem kéne foglalkoznunk.

A lelki erőszak minden formája káros

Legyen bármilyen köntösbe csomagolva, a lényeg egy. Amihez külön kell motiválni magunkat, az nem a mi utunk. Eltéblábolhatunk rajta évekig, de egyszer úgyis azt fogjuk mondani, hogy elég. Könnyen lehet, hogy addig elfogyasztunk néhány motivációs könyvet és tréninget, de egyszer úgyis abbahagyjuk a kamuzást saját magunkkal szemben.

Ha adhatok egy tippet, akkor azt javaslom neked, hogy ezt minél hamarabb tedd meg. Amennyiben úgy érzed, hogy állandó külső motiváció nélkül már nem is tudsz létezni, akkor gondolkodj el azon, hogy tényleg azt csinálod-e, amire ott legbelül vágysz. Félelmetes lehet a váltás, én magam is ismerem az érzést, de minden erőfeszítés busásan meg fog  térülni.

Tetszettek a gondolatok? Akkor kérlek oszd meg másokkal is, hadd terjedjenek az értékes, elgondolkodásra alkalmas információk.

Szeretnél Te is fejlődni? Akkor kattints a képre, és várlak szeretettel a Lélekerősítők közösségében!

lelekerositescover_1.jpg

Szólj hozzá